Φωτογραφία Χόμπι ή Επάγγελμα;

Ήταν 1992, όταν σε ηλικία μόλις 15 ετών, μπήκα στο φωτογραφικό στούντιο γνωστού τότε φωτογράφου. Θα μπορούσα να πω πως ερωτεύτηκα κεραυνοβόλα. Πριν ακόμα προλάβω να βγω από την πόρτα, είχα είδη αποφασίσει τι θα σπουδάσω.

Ένα χόμπι που ποτέ δεν πρόλαβε να γίνει χόμπι… Αντιθέτως όμως, η δουλεία μας κατέληξε να γίνει χόμπι! Κάποιες φορές τα πράγματα ξεκινάνε ανάποδα και αυτό το κάνει πιο ενδιαφέρoν και με περισσότερο πάθος!

Από την άλλη πάλι, ποιός θέλει να είναι ένας καλός φωτογράφος και να κάνει το χόμπι του, όταν μπορείς να είσαι ένας επαγγελματίας φωτογράφος γεμάτος ένταση, πάθος, εμμονή για το αποτέλεσμα και φυσικά ψυχαναγκασμό! Το 99% των ανθρώπων, πιστεύουν ότι η επαγγελματική φωτογραφία είναι ταξίδι και περιπέτεια και ξεχνούν ότι η φωτογραφία είναι μια πολύ σκληρή δουλειά και με πολλές απαιτήσεις !

Όταν θα βγεις από την πόρτα σου για να τραβήξεις φωτογραφίες, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τυχόν δικαιολογίες όπως ήταν κακές η καιρικές συνθήκες, δεν με βοηθούσε ο φωτισμός ή μου χάλασε η φωτογραφική μηχανή. Το μόνο που πρέπει να κάνεις, είναι να είσαι επαγγελματίας…

Να είσαι ο εαυτός σου!